Vores haver i dag består ofte af en flot trimmet græsplæne og forskellige bede med smukke blomster. Og selvom det ser flot ud for os, så er det ikke et frugtbart sted for insekter, småfugle og andre smådyr. Måske har du hørt udtrykket ”græsørken”?
Fra pæn plæne til vildt blomsterflor
En ”græsørken” er en velplejet og trimmet græsplæne. På sådan en plæne er der ingen gemmesteder til insekter og smådyr, der er ingen blomster til føde eller ly for æg og larver, og der er ingen næringsværdi i græs, for vores mindste naturliv. Sådan en græsørken kan sagtens laves om til en livlig oase for havens mindste – både dyr og mennesker. Ved at lade græsslåmaskinen og gødningen blive i haveskuret, giver du de vilde planter mulighed for at indfinde sig med deres blomster og frøstande, som insekter og småfugle er så afhængige af.
Når vi snakker om vild natur i haven, tænker vi mest på en masse blomster og urter. De er smukke at se på, de dufter skønt og insekter og fugle elsker den slags bevoksning.

Men hvis din have er fyldt med god og næringsrig jord, så kan det være, at du mest ser tidsler, brændenælder eller mælkebøtter. Det er aggressive og ressourcestærke arter, som hurtigt kan overtage en græsplæne, der får lov til at stå. Derfor er det vigtigt, at du ikke tilfører gødning og måske skal du ud og håndluge i starten, for at undgå de stikkende og brændende planter.
Mange løser problemet ved simpelthen at fjerne græstæppet og plante vilde planter direkte, enten som frøblandinger eller som forspirede planteplugs. På den måde kan du styre, hvilke planter, der kommer op, men du sikrer dig også at blandingen af arter er afstemt efter hinanden, så der ikke er en eller to arter, der pludselig har overtaget det hele.
Flere naturkommuner
Måske har du hørt om projektet i Hjørring, der blev sendt på tv med ”Bonderøven” Frank Erichsen, ”Giv os naturen tilbage”?
Her har kommunen, borgerne og erhvervslivet gjort et stort arbejde for at indføre de hjemmehørende vilde planter på byens græsarealer. Og de har oplevet en markant stigning i antallet af insekter, men også en større spredning af arter. Nu håber Hjørring kommune at kunne inspirere andre kommuner til at gøre det samme.
Du kan læse mere om projektet i Hjørring i denne artikel.

Diversitet er nøglen
For at naturen skal kunne trives er det nemlig vigtigt, at der er så stor spredning af arter som muligt. Det skyldes ikke kun, at det er smukt at se på, men også at mange af vores insekter og småfugle enten foretrækker eller er helt afhængige af særlige planter. Derfor giver et alsidigt blomsterflor også et alsidigt insekt- og dyreliv.
Og det er det, der giver de livfulde oaser, der netop kendetegner biodiversitet.